top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn

13 Ara Pzt

|

Zoom

Beden Psikoterapisi ile Deneyimsel Travma Çalışmaları

Registration is closed
See other events
Beden Psikoterapisi ile Deneyimsel Travma Çalışmaları
Beden Psikoterapisi ile Deneyimsel Travma Çalışmaları

Time & Location

13 Ara 2021 15:00 – 17:30 GMT+3

Zoom

About the Event

Travmanın iki boyutu vardır. Biri fizyolojik diğeri psikolojiktir. Travma sinir sistemini ve üçlü beyin fonksiyonlarını etkilediği için bilişsel olarak çözümlenemez.

Travma tetiklendiğinde rasyonel düşünceden sorumlu üst beyin fonksiyonları devre dışı kalır. Tetiklenen birey “Savaş, kaç veya don kal” tepkilerini gösteren ilkel beynin etkisi altına girer.

Travma nedeni ile vagus sinir sistemi de etkilenir. Sakinleşmeyi mümkün kılan vegal fren daha az devreye girer. Onun yerine sempatetik sistem (savaş kaç reaksiyonları) ve dorsal vagal(arka) vagus sinirinin devreye girmesi ile vücutta çökme ve tükenmişlik tepkileri ortaya çıkar.

Biyolojimizin tepkisel reaksiyonlarına rağmen, kendi merkezinizde olup sağduyu ve dinginlikle ilerlemek ancak sinir sistemini sakinleştirerek (regüle ederek) mümkün olur. Bedeni regüle eden aktiviteler sıklıkla yapıldığında duygusal dayanıklılık (resilience) gelişir. Kriz karşısında çabuk toparlanıp (resilient); yaratıcı çözümler üretebilir, öz iradenin verdiği güçle ilerlenebilir, proaktif ve çevik aksiyon alınabilir, güvenli ve yakın ilişkiler kurulabilir.

Nörobilim araştırmaları; duygusal dayanıklılığın, bedensel farkındalık geliştirip merkezlenme uygulamalarıyla artırılabileceğini göstermiştir. Bunu "Sensorimotor Psychotherapy", "Sanat Terapisi", "Beden Psikoterapisi" ve "Gestalt Terapisi" yöntemleriyle tasarlanmış, 2:30 saatlik atölye çalışmasında deneyimleyeceksiniz.

Bu sayede; danışanlar tetiklendiklerinde nasıl sakinleşmelerine yardımcı olabileceğinizi bu giriş çalışması ile öğreneceksiniz.

Katılımcılar;

-Sinir sisteminin biyolojisi hakkında kısa bir bilgi edinecekler.

-Kendi bireysel güçlerini deneyimledikleri anılara gidip, Merkezlenmenin (üst beyin fonksiyonlarının devrede olduğu ve ventral vegal/sosyal sinir sistemi ile bağlantıda oldukları anın) bedendeki izdüşümü ile ilgili farkındalık kazanacaklar.

-Bunun yanısıra zorlu bir durum karşısında nasıl tetiklendiklerini ve kaygı sarmalına girdiklerini farkedecekler.

-Beden Psikoterapi disiplininin sunduğu Merkezlenme egzersizleri ile nasıl kaygılarını yatıştırabileceklerini öğrenecekler.

-Kaygı ve panik halinden kendi merkezlerine dönebilmek için birkaç yöntem öğrenecekler.

Share This Event

bottom of page