Beden Psikoterapisi ile Deneyimsel Travma Çalışmaları
13 Ara Pzt
|Zoom


Time & Location
13 Ara 2021 15:00 – 17:30 GMT+3
Zoom
About the Event
Travmanın iki boyutu vardır. Biri fizyolojik diğeri psikolojiktir. Travma sinir sistemini ve üçlü beyin fonksiyonlarını etkilediği için bilişsel olarak çözümlenemez.
Travma tetiklendiğinde rasyonel düşünceden sorumlu üst beyin fonksiyonları devre dışı kalır. Tetiklenen birey “Savaş, kaç veya don kal” tepkilerini gösteren ilkel beynin etkisi altına girer.
Travma nedeni ile vagus sinir sistemi de etkilenir. Sakinleşmeyi mümkün kılan vegal fren daha az devreye girer. Onun yerine sempatetik sistem (savaş kaç reaksiyonları) ve dorsal vagal(arka) vagus sinirinin devreye girmesi ile vücutta çökme ve tükenmişlik tepkileri ortaya çıkar.
Biyolojimizin tepkisel reaksiyonlarına rağmen, kendi merkezinizde olup sağduyu ve dinginlikle ilerlemek ancak sinir sistemini sakinleştirerek (regüle ederek) mümkün olur. Bedeni regüle eden aktiviteler sıklıkla yapıldığında duygusal dayanıklılık (resilience) gelişir. Kriz karşısında çabuk toparlanıp (resilient); yaratıcı çözümler üretebilir, öz iradenin verdiği güçle ilerlenebilir, proaktif ve çevik aksiyon alınabilir, güvenli ve yakın ilişkiler kurulabilir.
Nörobilim araştırmaları; duygusal dayanıklılığın, bedensel farkındalık geliştirip merkezlenme uygulamalarıyla artırılabileceğini göstermiştir. Bunu "Sensorimotor Psychotherapy",…